Deze mail schreef ik naar aanleiding van een onjuist artikel in de krant, over een onjuiste beoordeling - door het westen - van Chroesjtsjov.

Onderwerp: Betreft: 'socialisme aan de einder' (Trouw 25 juni 2011)
Van: Rik Min <r.min@hetnet.nl>
Datum: Wed, 17 Aug 2011 16:49:18 +0200
Aan: podium@trouw.nl, verdieping@trouw.nl, wetenschap@trouw.nl


==== WILLEN JULLIE DEZE MAIL DOORGEVEN AAN PAUL VAN DER STEEN ====

=== MET DANK EN VR. GR. RIK MIN ====


Betreft: uw artikel/boekbespreking 'socialisme aan de einder' (Trouw 25 juni 2011)

Beste Paul van der Steen,

Het is wat laat, de vakantie kwam er tussen, maar ik schrijf u omdat me iets van het hart moet rondom uw boekbespreking over de Sovjet Unie [Francis Spufford, De Rode belofte, in Trouw, dd. 25 juni 2011]. Die werkelijkheid klopt niet in het boek van Spufford en in uw artikel. Gelukkig schrijft u dat zelf ook: "Spufford (...) vermengt werkelijkheid met verbeelding".

Boeken over de Sovjet Unie, zoals Francis Spufford die schrijven, worden als waarheid gepresenteerd, maar zijn grotendeels uit de duim gezogen. Het zijn er in de Koude Oorlog duizenden en duizenden geweest; en daarna zelfs nog meer. Het genre stopt nog steeds niet. Dit soort boeken zijn op een subtiele manier van de feiten losgezogen. Wat moet de lezer er dan mee? En wat willen u en Trouw met aandacht voor dit boek bereiken?

Chroesjtsjov deed na de Tweede Wereldoorlog en na de dood van Stalin in 1954 een greep naar de macht. Het socialisme was toen met veel bloed, zweet en tranen opgebouwd. Dus hij kwam in een gespreid bedje. Alles liep op rolletjes. De wetenschap en de industrie was op een voor die tijd en die omstandigheden op een hoogtepunt aangekomen: ruimtevaart, atoomindustrie, grote rendabele landbouwcoöperaties, etc.

Ik ben bang dat het verval van de Sovjet Unie onder Chroesjtsjov juist inzette. Het steeg Chroesjtsjov naar de bol. Zoals hij tegen Nixon te keer ging over ijskasten was onnozel. Wat hij met zijn schoen deed in de algemene vergadering van de Verenigde Naties was gênant. Dat zou Stalin allemaal nooit gedaan hebben. In 1956 viel Chroesjtsjov met tanks Hongarije binnen. Stalin zou dat zeer waarschijnlijk niet gedaan hebben.

U zegt "in 'de tweede helft' van de jaren vijftig brak voor het eerst een periode van betrekkelijke rust en welvaart aan". Beseft men wel voldoende dat die welvaart die men toen kon ontplooien, niet ondanks Stalin moet zijn, maar dankzij Stalin (en de strijd die de Sovjet volkeren - ten kostte van 26 miljoen slachtoffers - hadden gevoerd om hun land weer op te bouwen).

Dus wat moet een lezer met dit soort onwerkelijke boeken?

Begin alstublieft niet over de slachtoffer van Stalin, want dat is en blijft een tragedie. Daar valt ook heel veel over te vertellen. Zeker over de aantallen. (Daar is de ruimte in deze brief te klein voor.) Sommige kwaadwillende schrijvers tellen de 26 miljoen Sovjet Unie-slachtoffers van Hitler op bij de aantallen op die men Stalin toeschrijft. "Dan had Stalin ook maar op zijn rug moeten gaan liggen"; "en niet zo terug moeten vechten" (Radio Free Europe, Radio Liberty, Radio Vaticaanstad, Discovery Channel en vele andere anti-communisten). Op deze tragedies en zware verliezen kon men in de periode 1945 - 1954 uiteindelijk wel 800 miljoen mensen in de vaart der volkeren omhoog stuwen en in 1948 nog eens 1.200 miljoen Chinezen. Zelfs West-Europa werd door Stalin van het fascisme bevrijd. Onze burgerlijke vrijheid hebben we aan hem en hen (de communistische partij van de socialistische sovjet republieken) te danken. Ontken alstublieft niet dat dat een succes van het socialisme/communisme is.

Dat wilde ik even kwijt.

Hoogachtend

Rik Min